Συνέντευξη Λάζαρου Τσώνη στο Έντυπο “Χρήμα & Τουρισμός” – Τεύχος Ιανουαρίου 2023


 

Τεχνολογικές Λύσεις Globalsat: εκσυγχρονίζοντας και ενδυναμώνοντας την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων.

Στην πλέον ανταγωνιστική αγορά του τουρισμού, οι ξενοδοχειακές μονάδες σήμερα επιδιώκουν το δικό τους μετασχηματισμό, με κεντρικούς πυλώνες την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενσωμάτωση τεχνολογικών λύσεων και εφαρμογών στη λειτουργία τους όπως και την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών και της συνολικής εμπειρίας του επισκέπτη. Η Globalsat, έχοντας σημαντική εμπειρία στον ξενοδοχειακό κλάδο, έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη σειρά λύσεων, αποκλειστικά για τα ξενοδοχεία, η οποία εξασφαλίζει τον εκσυγχρονισμό τους, αναπτύσσοντας τις υπηρεσίες της σε τέσσερα βασικά πεδία: επαγγελματικές οθόνες και λύσεις ψηφιακής σήμανσης, πράσινες λύσεις ηλικιακής ενέργειας, τεχνολογίες IoT Smart Metering και τέλος λύσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. O κος Λάζαρος Τσώνης, Δ/ντης Πωλήσεων του Ομίλου Globaslat-Teleunicom αναλύει παρακάτω πως οι ολοκληρωμένες λύσεις που προσφέρει ο Όμιλος μπορούν να μετασχηματίσουν ψηφιακά και ενεργειακά το σύγχρονο ξενοδοχείο.

Πως βλέπετε την ελληνική αγορά εμπορίας προϊόντων τεχνολογίας και οικιακών συσκευών και μικροσυσκευών;

Ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, δημιουργήθηκε μια νέα εποχή για την τεχνολογία που ώθησε τις επιχειρήσεις αλλά και τους τελικούς καταναλωτές, στην αναζήτηση λύσεων για μια πιο άνετη και εύκολη καθημερινότητα. H ανάγκη για πρωτοπόρες τεχνολογικές λύσεις, τάση που έμοιαζε δυναμική τα τελευταία χρόνια, είναι σήμερα βασικό ζητούμενο στην αγορά. Ως ένας από τους ηγετικούς ομίλους στη διανομή και εμπορία  προϊόντων τεχνολογίας,  τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, οικιακών συσκευών και μικροσυσκευών, εκπροσωπώντας κορυφαία brands τεχνολογίας της παγκόσμιας αγοράς στην Ελλάδα, έχουμε πλήρως προσαρμοστεί στην τάση αυτή. Την τελευταία 5ετία έχουμε διευρύνει και συνεχίζουμε να εξελίσσουμε το portfolio των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, αναπτύσσοντας ολοκληρωμένες επαγγελματικές λύσεις, με βάση την τεχνολογία και σκοπό να δώσουμε τη δυνατότητα στους εταιρικούς μας πελάτες να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προκύπτουν στο πλαίσιο του  ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ποιες ακριβώς είναι οι υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρετε στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά;

Η Globalsat, σε επίπεδο επαγγελματικών λύσεων τεχνολογίας, παρέχει ένα ολοκληρωμένο πορτφόλιο υπηρεσιών που απευθύνεται στο σύγχρονο ξενοδοχείο που μετασχηματίζεται ψηφιακά και επιδιώκει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του στη σύγχρονη εποχή. Η εταιρεία προσηλωμένη στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ποιότητας των υπηρεσιών και στον ψηφιακό μετασχηματισμό μιας επιχείρησης, παρέχει επαγγελματικές οθόνες και λύσεις ψηφιακής σήμανσης τελευταίας τεχνολογίας, στο πλαίσιο της μακροχρόνιας συνεργασίας της με τον κολοσσό τεχνολογίας Samsung, ως αποκλειστικός δια – νομέας και συνεργάτης των προϊόντων της. Επιπρόσθετα, ως επίσημος εμπορικός αντιπρόσωπος της Blink Charging Hellas και, η Globalsat, παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις προμήθειας, διαχείρισης και διασύνδεσης σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, που προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε σημείου. Στρατηγική προτεραιότητα για την Globalsat είναι και ο πυλώνας της πράσινης μετάβασης των επιχειρήσεων και στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία προσφέρει ένα πλήρες φάσμα εξειδικευμένων λύσεων που περιλαμβάνουν την χρηματοδότηση, την μελέτη και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έργων ιδιοκατανάλωσης στα κτίρια ή τα οικόπεδα των επιχειρήσεων, με σκοπό την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Επιπλέον μέσω των λύσεων IoT Smart Metering δίνεται η δυνατότητα στο ξενοδοχείο να παρακολουθεί και να ελέγχει την κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του νερού στις εγκαταστάσεις του απομακρυσμένα και σε πραγματικό χρόνο, να δημιουργεί αναφορές και να επιτυγχάνει ακόμα μεγαλύτερες εξοικονομήσεις.

Αντιπροσωπεύοντας μια σειρά από μεγάλα διεθνή brands στην ελληνική αγορά, ποια είναι τα οφέλη που απολαμβάνουν οι πελάτες σας;

Ο Όμιλος εισέρχεται στην τρίτη δεκαετία λειτουργίας του, αξιοποιώντας την εμπειρία και τη δύναμη που κατέχει στις υπηρεσίες διανομής, το ισχυρό και συνεχώς αναπτυσσόμενο πελατολόγιο του στην αγορά του retail και της τεχνολογίας και τη δύναμη των κορυφαίων παγκοσμίου φήμης τεχνολογικών brands που εκπροσωπεί. Με τη διεύρυνση και ανάπτυξη των επαγγελματικών λύσεων που παρέχει, μετασχηματίζεται σε έναν πλήρη και ολοκληρωμένο πάροχο επιχειρησιακών λύσεων όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή αγορά προσφέροντας ολιστική εμπειρία συνεργασίας στους πελάτες της. H Globalsat είναι για τη σύγχρονη επιχείρηση που μετασχηματίζεται ψηφιακά, τεχνολογικά και ενεργειακά, ένας one stop business solution provider προορισμός: προηγμένες λύσεις τεχνολογίας που σχετίζονται με εξοπλισμό τεχνολογίας, λύσεις πράσινης ενέργειας καθώς και υπηρεσίες τεχνολογίας προστιθέμενης αξίας και συνδυασμός αυτών δημιουργούν οικονομίες κλίμακας και συμβάλλουν καθοριστικά στην εξέλιξη και την αλλαγή του επιχειρηματικού κλάδου στην χώρα.

Στο portfolio σας περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη του δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Blink στην Ελλάδα. Πόσο σημαντική είναι αυτή η υπηρεσία για το ελληνικό ξενοδοχείο και ποιες οι προοπτικές;

Η ηλεκτροκίνηση και τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν μπει δυναμικά στην αγορά, με όλο και περισσότερους καταναλωτές να τα επιλέγουν, διαμορφώνοντας μια νέα πραγματικότητα για τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται το δίκτυο φόρτισής τους. Τα ξενοδοχεία με την παροχή της δυνατότητας φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων στους επισκέπτες τους, δημιουργούν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ενώ παράλληλα ενδυναμώνουν την εμπειρία του επισκέπτη και συνδέονται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος. Στη Globalsat, σχεδιάζουμε και προσαρμόζουμε λύσεις φόρτισης με βάση πάντα τις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη μας και της εκάστοτε τοποθεσίας, κάνοντας πιο εύκολη και ομαλή την μετάβασή τους προς τη νέα εποχή. Θεωρώ ότι η ελληνική τουριστική βιομηχανία είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει στην «πρόκληση» και οι ξενοδοχειακές μονάδες ήδη πρωτοπορούν στον τομέα αυτό. Ο τουρισμός, μία από τις κινητήριες δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας, δεν πρέπει να απέχει από τις εξελίξεις και οφείλει να πρωτοστατεί στο πεδίο των αλλαγών.

Το κόστος της ενέργειας έχει εκτοξευθεί στα ύψη, δημιουργώντας πολύ μεγάλες δυσκολίες στα ελληνικά ξενοδοχεία και τα καταλύματα εν γένει. Πείτε μας για την λύση Smart Metering.

Η τεχνολογία ενσωματώνεται ενεργά σήμερα στο σύνολο της λειτουργία των επιχειρήσεων και αποτελεί πλέον στοιχείο ενδυνάμωσης της αποδοτικότητάς τους. Οι επιχειρήσεις μπορούν πλέον να επωφεληθούν ουσιαστικά από την τεχνολογία, παρακολουθώντας και μειώνοντας το λειτουργικό τους κόστος, αποφεύγοντας έτσι τις ζημιογόνες σπατάλες. Μέσα από μια σειρά κατάλληλων εργαλείων που προσφέρει το ΙοΤ (Internet of Things) και η λύση Smart Metering της Globalsat, το ξενοδοχείο μπορεί να παρακολουθεί συστηματικά, απομακρυσμένα και σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργει[1]ας, του φυσικού αερίου και του νερού στις εγκαταστάσεις του, καθώς και να ελέγχει την ποιότητα του αέρα, μετρώντας τους ατμοσφαιρικούς δείκτες. Η εξειδικευμένη ομάδα της Globalsat, μελετά τις ανάγκες της κάθε μονάδας, σχεδιάζει τη βέλτιστη λύση και πραγματοποιεί την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών. Οι πληροφορίες από τους αυτόματους μετρητές, συγκεντρώνονται, καταγράφονται και παρακολουθούνται μέσω της πλατφόρμας IoT της Globalsat και το ξενοδοχείο απολαμβάνει απομακρυσμένο έλεγχο των συνδέσεων, αναλυτικές αναφορές, περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση του λειτουργικού του κόστους.

Δραστηριοποιείστε και στον τομέα των φωτοβολταϊκών, ο οποίος επίσης είναι πολύ σημαντικός. Ποιες είναι οι υπηρεσίες σας και τι πρέπει να προσέξουν οι ξενοδόχοι;

Στη Globalsat, διαθέτουμε εξειδικευμένες λύσεις ηλεκτροπαραγωγής, που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη, το σχεδιασμό και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έργων ιδιοκατανάλωσης. Με την παραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών panels, τα οποία είναι εγκατεστημένα στα κτίρια ή τα οικόπεδα των τουριστικών μονάδων, το ξενοδοχείο παράγει τη δική του ενέργεια, επιτυγχάνει σημαντική εξοικονόμηση στον λογαριασμό του ρεύματος και συμβάλλει ενεργά στον ενεργειακό μετασχηματισμό και στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου κόσμου σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η Globalsat, με το πρωτοποριακό επιχειρηματικό μοντέλο PPA (Power Purchase Agreement) που έχει λανσάρει στην ελληνική αγορά, η μελέτη και η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πραγματοποιείται από την ίδια, χωρίς καμία επένδυση από την πλευρά του επιχειρησιακού πελάτη. Μέσω του μοντέλου PPA, η Globalsat αναλαμβάνει τις σχεδιαστικές και κατασκευαστικές άδειες, τη μελέτη, το σχεδιασμό, την εγκατάσταση, τη συντήρηση της ηλιακής εγκατάστασης, όλα τα λειτουργικά κόστη, το ρίσκο του έργου και της επένδυσης και η επιχείρηση. Η τουριστική επιχείρηση παραμένει προσηλωμένη στο δικό της αντικείμενο και επενδύει τα όποια διαθέσιμα κεφάλαια στην επέκταση των δραστηριοτήτων της, απολαμβάνει τα οφέλη της λειτουργίας ενός φωτοβολταϊκού συστήματος στις εγκαταστάσεις της, περιορίζει την εξάρτησή της από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, επιτυγχάνει μείωση των Ρυθμιστικών τελών στον λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας ενώ παράλληλα αυξάνει την αξία των παγίων στοιχείων της και μειώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή μετάβαση.

Λάζαρος Τσώνης – Δ/ντης Πωλήσεων Ομίλου Εταιρειών Globalsat – Teleunicom

Comments are disabled.